Chleb - Agrochatka
Chleb pszenno- żytni, pełnoziarnisty, pieczony na zakwasie
Zgłaszający produkt: AGROCHATKA Edukacyjne Gospodarstwo Ekoturystyczne Elżbieta i Jerzy Woźniakowie
Od 2000 roku Państwo Woźniakowie prowadzą gospodarstwo edukacyjne i ekoturystyczne Agrochatka. Turyści, którzy przyjeżdżają na wypoczynek bardzo doceniają błogi, wiejski spokój i proste, tradycyjne wiejskie jedzenie, które im serwujemy. Szczególny podziw budzi pieczony w domu chleb, bez drożdży- na zakwasie.
Najpierw należy przygotować zakwas - mąkę żytnią zalać ciepłą wodą, wymieszać i zostawić na 3 dni. Mąkę pszenną i żytnią pełnoziarnistą wymieszać, dodać część zakwasu, ciepłą wodę lub serwatkę, sól, można dodać nasiona czarnuszki. Wyrobić i zostawić w cieple pod przykryciem na kilka godzin. Sprawdzić, czy ciasto wyrosło i jaka jest jego gęstość. Jeśli jest za rzadkie, należy dodać trochę mąki i wymieszać drewnianą łyżką, uformować i obsypać mąką. Zostawić jeszcze na godzinę. Nagrzać piekarnik do temp. 250 st. C. Ciasto wyłożyć na blachę i upiec. Po wyjęciu z pieca posmarować chleb wodą.
Cechy charakterystyczne wyróżniające produkt: Chleb jest ciemny i dosyć ciężki. Wyróżnia się wyjątkowym smakiem i zapachem. Jest bardzo odżywczy, wystarczy zjeść go niewiele, aby poczuć sytość. Jest wykonywany ze zbóż wyprodukowanych przez lokalnych wytwórców.